Salade mechouia
Algeriet
Portioner: 4
Tillagningstid: 160 minuter
Ingredienser:
- Grön paprika - ½ kilogram
- Röd paprika - ½ kilogram
- Tomater - 2 stycken (eventuellt konserverade)
- Gul lök, stor - 1 styck
- Passerade tomater - 1 tesked
- Vitlöksklyftor - 2 stycken, eller fler efter smak
- Salt och peppar efter smak
- Olivolja till stekning
- Grön chilifrukt - 1 styck (kan ersättas med lite harissa)
Tillagning:
1. Värm ugnen till 225-250 grader i grilläge. Lägg paprikorna och chilifrukten i en ugnsform och ställ in i ugnen. Övervaka noga, vänd paprikorna i takt med att skalet svartnar. Lyft bort chilifrukten när den är lagom grillad.
2. Lägg paprikorna i en plastpåse när de är färdiggrillade. Lägg påsen i en salladsskål och täck med lock. Låt paprikorna svalna helt.
3. Ta upp paprikorna ur påsen och dra av skalen, vilket nu ska gå lätt.
4. Öppna paprikorna och ta bort frön och stjälkar.
5. Skär paprikorna och chilifrukten i små bitar.
6. Hacka löken. Värm oljan i en kastrull, stek löken.
7. Skålla tomaterna och skär dem i små bitar. Tillsätt dem till löken.
8. Hacka vitlöken. Tillsätt den tillsammans med paprikan, chilifrukten och de passerade tomaterna. Salta och peppra.
9. Koka ihop på medelvärme i cirka 15 minuter.
10. Serveras varm, gärna med bröd (allra helst khobz dar), eller kall.
Khobz dar
Portioner: 4
Tillagningstid: 165 minuter
Ingredienser:
- Vetemjöl - 700 gram
- Färsk jäst - 20 gram
- Salt - 1 väl rågad tesked
- Vegetabilisk olja - 1 matsked
- Brödkryddor* - 2 matskedar
- Ägg till smörjning (valfritt)
Tillagning:
1. Blanda mjölet med brödkryddorna i en skål.
2. Lös upp jästen i lite fingervarmt vatten.
3. Lägg saltet vid sidan av mjölet för att undvika direktkontakt med jästen.
4. Tillsätt jästen gradvis tillsammans med 4½ deciliter vatten och blanda med mjölet till en deg.
5. Knåda ihop degen inklusive saltet, tillsätt lite mer vatten om det behövs.
6. Låt vila 10 minuter under en kökshandduk.
7. Dela degen till 3-4 bullar.
8. Tryck till bullarna och forma kanterna till runda kakor.
9. Låt kakorna vila på oljesmorda fat med lite mjöl på varmt ställe i cirka 1½ timme. Värm ugnen till 180 grader.
10. Skåra varje brödkaka så att det blir fyra fjärdedelar. Pensla eventuellt med ägg.
11. Ställ in i ugnen och låt stå i cirka 30 minuter.
12. Vira in brödkakorna i handdukar då de tas ur ugnen, så att de behåller sin mjukhet.
* Brödblandningen består här av lika delar kummin-,
sesam- och anisfrön.