Samsa med kyckling
Ryssland
Portioner: 4
Tillagningstid: 140 minuter
Ingredienser:
- Vetemjöl - 250 gram
- Smör - 100 gram
- Kycklinglårfiléer - ½ kilogram
- Gul lök - 200 gram
- Äggula till pensling
- Sesamfrön efter smak
- Salt och peppar efter smak
Tillagning:
1. Blanda mjöl med en tredjedels tesked salt. Smula ner smör och rör successivt om. Blanda väl och häll i 1 deciliter vatten. Knåda ihop till en boll som får vila kallt i 30 minuter.
2. Skala och finhacka löken. Finhacka kycklingköttet.
3. Blanda ihop och lök och kyckling. Krydda med salt, cirka en halv tesked, och ganska rikligt med peppar. Rör ihop. Ställ in ugnsvärmen på 180 grader.
4. Dela degen i två hälfter. Ställ in den ena i kylskåpet. Rulla en tjock korv av den andra och skär den i sju lika stora delar.
5. Knåda varje del av degen för hand. Rulla sedan ut dem till tunna cirklar med en diameter på 12 centimeter. Använd extra mjöl vid behov.
6. Lägg en stor klick fyllning i mitten av varje cirkel. För ihop två ytterkanter av degen över fyllningen. Ta en tredje ytterkant och för ihop med de två, så att det bildas en spetsig triangel av varje cirkel. Kläm ihop alla kanter, vänd på trianglarna så att kanterna kommer nedåt.
7. Upprepa med den deg som ställdes in i kylskåpet.
8. Lägg samtliga fjorton trianglar med kanterna nedåt på en bakplåtsklädd ugnsplåt.
9. Vispa ihop en äggula med en matsked vatten. Pensla på trianglarna. Strö över lite sesamfrön.
10. Ställ in plåten i ugnen, låt stå cirka 50 minuter
tills ytan är lätt gyllene.