Schnitzel med krämig champinjonsås
Nederländerna
Portioner: 4
Tillagningstid: 75 minuter
Ingredienser:
- Gul lök - 1 styck
- Färska champinjoner - ¼ kilogram
- Röd paprika - 1 styck
- Paprikapulver - 1 tesked
- Cayennepeppar efter smak
- Vitlökspulver efter smak
- Tomatpuré - 70 gram
- Vispgrädde - 2 deciliter
- Fläskschnitzlar - 4 stycken
- Vetemjöl efter behov
- Ägg - 2 stycken
- Panko och/eller ströbröd efter behov
- Potatisar efter smak och behov
- Salt och peppar efter smak
- Smör till stekning
- Vegetabilisk olja efter behov
Tillagning:
1. Säll in ugnen på 180 grader.
2. Skala potatisarna, skär dem i klyftor. Lägg potatisklyftorna på en ugnsplåt och blanda med olja. Ställ in plåten i ugnen och låt stå tills potatisklyftorna fått fin gyllengul färg. Salta.
3. Hacka löken. Stek den i lite smör tills löken blir glansig.
4. Putsa och skiva champinjonerna. Tillsätt dem till löken och stek tills färgen blir gyllene.
5. Kärna ur och tärna paprikan. Tillsätt till löken och champinjonskivorna. Stek tills paprikan blir mjuk.
6. Krydda lök-, champinjon- och paprikablandningen med paprikapulver, cayennepeppar och vitlökspulver. Låt fräsa en stund, tillsätt sedan tomatpuré.
7. Sänk värmen på spisplattan. Tillsätt grädde, blanda om och låt sjuda långsamt tills allt är genomvarmt. Smaka av med salt och peppar samt eventuellt med mer paprikapulver, cayennepeppar och/eller vitlökspulver om så önskas.
8. Banka ut schnitzlarna så att de blir jämntunna. Salta och peppra på båda sidorna.
9. Häll mjöl i ett djupt fat, vispa upp ägg i ett annat och häll panko och/eller ströbröd i ett tredje. Doppa schnitzlarna först i mjöl, sedan i ägg och sist i panko/ströbröd.
10. Stek schnitzlarna i smör på båda sidorna tills de har fin gyllenbrun färg. Servera med potatisklyftorna och såsen.