Seafood hot pot
USA
Portioner: 4
Tillagningstid: 100 minuter
Ingredienser:
- Osaltat smör - 6 matskedar
- Tomatpuré - 3 matskedar
- Mandelpotatisar - 350 gram
- Stjälkselleri - ½ styck
- Gul lök - 1 styck
- Fänkål, liten - 1 styck
- Vitlöksklyftor - 5 stycken
- Piripiripeppar - 2 stycken
- Svartpeppar - 1 tesked
- Cayennepeppar - ½ tesked + mer efter smak
- Grovt salt - 1 tesked + mer efter smak
- Vitt vin - knappt 1¼ deciliter
- Morotsjuice - knappt 1¼ deciliter
- Konserverade hela tomater - 1 burk à cirka 410 gram
- Fiskbuljong eller clam juice - 1 liter
- Kycklingbuljong - ½ liter
- Färsk timjan - 1 stort knippe
- Olivolja - 4 matskedar
- Hjärt- eller venusmusslor i skal - 8 stycken
- Blåmusslor i skal - 8 stycken
- Räkor - 8 stycken
- Kammusslor, stora - 8 stycken
- Vit fiskfilé - 225 gram
- Schalottenlökar - 4 stycken
- Torr vermouth - 2½ deciliter
Tillagning:
1. Putsa sellerin och fänkålen. Hacka sellerin, tärna fänkålen. Skala och hacka den gula löken och vitlöksklyftorna. Hacka piripirin. Blanda 1 tesked svartpeppar med ½ tesked cayennepeppar och 1 tesked grovt salt.
2. Smält 4 matskedar smör i en stor kastrull på medelvärme, tills det skummar. Tillsätt sellerin, fänkålen, den gula löken, vitlöken och piripirin tillsammans med peppar- och saltblandningen. Stek i 4-5 minuter, tillsätt resten av smöret. Stek i ytterligare 4-5 minuter, tills grönsakerna är transparenta med lätt brynta kanter.
3. Sänk värmen och rör ner tomatpurén. Blanda väl och låt fräsa cirka 5 minuter tills purén börjar få lite mörkare färg.
4. Blanda vinet med morotsjuicen. Häll ner i kastrullen och rör om så att allt lossnar som eventuellt fastnat i kastrullens botten. Låt sjuda cirka 6 minuter, tills vätskan reducerat till hälften.
5. Häll av tomatjuicen från konservburken. Blanda de konserverade tomaterna med fiskbuljong, kycklingbuljong och ett knippe timjankvistar sammanbundna med steksnöre. Skala potatisarna och skär dem i drygt ½ centimeter tjocka skivor.
6. Häll ner tomat- och buljongblandningen tillsammans med potatisskivorna i kastrullen. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda tills potatisen är mjuk. Stäng av värmen och lägg på ett lock.
7. Värm olivolja i en djup stekpanna. Lägg ner hjärt- och blåmusslorna, låt steka i cirka 1½ minut. Ta upp dem ur stekpannan.
8. Skala räkorna men låt stjärten vara kvar, dra loss den mörka strängen. Skala och hacka schalottenlökarna. Skär fiskfilén i munsbitar. Lägg ner räkorna, kammusslorna, fisken och schalottenlökarna i stekpannan och låt steka i 1 minut utan att vända.
9. Häll över vermouth, tillsättg musslorna med skal, täck med lock och låt puttra i cirka 1½ minut, tills skaldjuren är tillagade.
10. Häll över blandningen från kastrullen, låt koka upp och sjuda 1½ minut. Ta upp och släng timjanknippet. Servera i portionsskålar.