Seafood hot pot

USA

Portioner: 4

Tillagningstid: 100 minuter

Ingredienser:

- Osaltat smör - 6 matskedar

- Tomatpuré - 3 matskedar

- Mandelpotatisar - 350 gram

- Stjälkselleri - ½ styck

- Gul lök - 1 styck

- Fänkål, liten - 1 styck

- Vitlöksklyftor - 5 stycken

- Piripiripeppar - 2 stycken

- Svartpeppar - 1 tesked

- Cayennepeppar - ½ tesked + mer efter smak

- Grovt salt - 1 tesked + mer efter smak

- Vitt vin - knappt 1¼ deciliter

- Morotsjuice - knappt 1¼ deciliter

- Konserverade hela tomater - 1 burk à cirka 410 gram

- Fiskbuljong eller clam juice - 1 liter

- Kycklingbuljong - ½ liter

- Färsk timjan - 1 stort knippe

- Olivolja - 4 matskedar

- Hjärt- eller venusmusslor i skal - 8 stycken

- Blåmusslor i skal - 8 stycken

- Räkor - 8 stycken

- Kammusslor, stora - 8 stycken

- Vit fiskfilé - 225 gram

- Schalottenlökar - 4 stycken

- Torr vermouth - 2½ deciliter

Tillagning:

1. Putsa sellerin och fänkålen. Hacka sellerin, tärna fänkålen. Skala och hacka den gula löken och vitlöksklyftorna. Hacka piripirin. Blanda 1 tesked svartpeppar med ½ tesked cayennepeppar och 1 tesked grovt salt.

2. Smält 4 matskedar smör i en stor kastrull på medelvärme, tills det skummar. Tillsätt sellerin, fänkålen, den gula löken, vitlöken och piripirin tillsammans med peppar- och saltblandningen. Stek i 4-5 minuter, tillsätt resten av smöret. Stek i ytterligare 4-5 minuter, tills grönsakerna är transparenta med lätt brynta kanter.

3. Sänk värmen och rör ner tomatpurén. Blanda väl och låt fräsa cirka 5 minuter tills purén börjar få lite mörkare färg.

4. Blanda vinet med morotsjuicen. Häll ner i kastrullen och rör om så att allt lossnar som eventuellt fastnat i kastrullens botten. Låt sjuda cirka 6 minuter, tills vätskan reducerat till hälften.

5. Häll av tomatjuicen från konservburken. Blanda de konserverade tomaterna med fiskbuljong, kycklingbuljong och ett knippe timjankvistar sammanbundna med steksnöre. Skala potatisarna och skär dem i drygt ½ centimeter tjocka skivor.

6. Häll ner tomat- och buljongblandningen tillsammans med potatisskivorna i kastrullen. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda tills potatisen är mjuk. Stäng av värmen och lägg på ett lock.

7. Värm olivolja i en djup stekpanna. Lägg ner hjärt- och blåmusslorna, låt steka i cirka 1½ minut. Ta upp dem ur stekpannan.

8. Skala räkorna men låt stjärten vara kvar, dra loss den mörka strängen. Skala och hacka schalottenlökarna. Skär fiskfilén i munsbitar. Lägg ner räkorna, kammusslorna, fisken och schalottenlökarna i stekpannan och låt steka i 1 minut utan att vända.

9. Häll över vermouth, tillsättg musslorna med skal, täck med lock och låt puttra i cirka 1½ minut, tills skaldjuren är tillagade.

10. Häll över blandningen från kastrullen, låt koka upp och sjuda 1½ minut. Ta upp och släng timjanknippet. Servera i portionsskålar.

© 2016 Lindbergs kök  |  Alla rättigheter reserverade
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång