Serviettenknödel
Tyskland
Portioner: 4
Tillagningstid: 95 minuter
Ingredienser:
- Småfranskor - 250 gram
- Smör - 4 matskedar
- Gul lök - 1 styck
- Ägg - 3 stycken
- Mjölk - 2½ deciliter
- Salt efter smak
- Riven muskot efter smak
- Kruspersilja - ½ knippe
Tillagning:
1. Skala och finhacka löken. Skär småfranskorna i tärningar och lägg i en skål. Stek löken i hälften av smöret tills den är transparent, häll över brödtärningarna.
2. Hacka persiljan fint. Separera äggen. Blanda äggulorna med mjölk, salt, muskot och den hackade persiljan. Häll över brödtärningarna, blanda väl och låt vila i minst 20 minuter.
3. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vänd ner skummet i skålen med brödtärningarna, blanda lätt.
4. Smörj en tygservett eller aluminiumfolie med resten av smöret. Lägg bröd- och äggblandningen längs toppen på servetten eller folien, rulla hårt ihop till en rulle och tillslut ändarna.
5. Koka upp rikligt med saltat vatten. Lägg ner rullen och låt sjuda 25-30 minuter. Ta upp skölj snabbt med kallt vatten.
6. Lossa servetten eller folien försiktigt, så att inte knödeln går sönder. Skär den centimetertjocka skivor.
7. Servera gärna med gräddchampinjoner och någon god sallad, till exempel en blandad sallad med varm vitlöksdressing.
Gräddchampinjoner
Portioner: 4
Tillagningstid: 40 minuter
Ingredienser:
- Färska champinjoner, små - 200 gram
- Schalottenlökar - 2 stycken
- Smör - 20 gram
- Grönsaksbuljong - 2 deciliter
- Matlagningsgrädde - ½ deciliter
- Salt och vitpeppar efter smak
- Timjankvistar - 4 stycken
- Vitlök efter smak
- Majsstärkelse (Maizena) - 1 tesked
Tillagning:
1. Rengör champinjonerna med en mjuk trasa. Skär dem i skivor.
2. Skala schalottenlökarna och hacka dem fint.
3. Värm smöret i en stekpanna och stek champinjonskivorna tills de börjar bli brynta.
4. Tillsätt lökhacket till champinjonerna, stek på medelvärme.
5. Tillsätt buljong och grädde, låt sjuda.
6. Krydda med salt och vitpeppar. Plocka timjanbladen av kvistarna och lägg ner i pannan. Pressa vitlök över. Blanda.
7. Blanda
majsstärkelse med lite kallt vatten, blanda ner i
gräddchampinjonerna och låt puttra lätt till krämig konsistens.
Blandad råkostsallad med varm vitlöksdressing
Portioner: 4
Tillagningstid: 50 minuter
Ingredienser:
- Vitlöksklyftor - 5 stycken
- Mjölk - 1½ deciliter
- Pinjenötskärnor - 25 gram
- Fänkål - 2 stycken
- Morötter - 3 stycken
- Kålrabbi - 400 gram
- Rödlökar - 2 stycken
- Vårlökar, eller salladslökar - 3 stycken
- Färsk körvel - ½ kruka
- Vitvinsvinäger - 2-3 teskedar + lite mer efter smak
- Olivolja - ¾ deciliter
- Salt och peppar efter smak
- Strösocker efter smak
Tillagning:
1. Skala vitlöksklyftorna. Lägg dem i mjölken i en liten kastrull med höga kanter, koka upp och låt sedan sjuda i 10 minuter.
2. Rosta pinjenötterna tills de är gyllenbruna i en stekpanna. Ta bort från pannan och låt dem svalna.
3. Putsa fänkålen. Skala morötterna, kålrabbin och rödlökarna. Skölj och skär i halvor eller klyftor beroende på storlek. Skär därefter halvorna eller klyftorna i mycket tunna skivor.
4. Skölj vårlökarna. Skär i ringar. Skölj körveln, klappa den torr, plocka bladen från stjälkarna och grovhacka dem.
5. Lägg undan lite körvel att strö över salladen innan servering. Blanda resterande körvel med fänkål, morötter, kålrabbi, rödlökar och vårlökar.
6. Mosa vitlöken i mjölken, som fortfarande bör vara varm. Vispa successivt ner olja och vinäger. Smaksätt med salt, peppar och socker. Smaka av med lite mer vinäger vid behov.
7. Blanda salladen med den varma dressingen, eller lägg upp på tallrikar med dressingen ringlad över. Strö rostade pinjenötter och den resterande körveln över.