Sharska pljeskavica
Makedonien
Portioner: 4
Tillagningstid: 120 minuter
Ingredienser:
- Blandfärs - ½ kilogram
- Bacon - 150 gram
- Mozzarellaost - 150 gram
- Ägg - 1 styck
- Ströbröd - 50 gram
- Vitlöksklyftor - 2 stycken
- Röda paprikor, gärna spetspaprikor - 2 stycken
- Bladpersilja, finhackad - 1 matsked
- Gul lök - 1 styck
- Salt, svartpeppar och vegetakrydda efter smak
- Vegetabilisk olja till stekning
- Tomatskivor som tillbehör
- Salladsblad som tillbehör
- Skivad gurka som tillbehör
Tillagning:
1. Finhacka bacon, vitlöksklyftor, paprikor och lök. Blanda ihop samtliga ingredienser i en djup skål.
2. Forma biffar och lägg upp dem på ett stort fat. Täck med aluminiumfolie. Ställ in i kylen och låt stå i 45 minuter.
3. Stek biffarna. Servera med tomat, salladsblad och gurka samt gärna med ugnsrostad potatis.
Ugnsrostad potatis
Portioner: 4
Tillagningstid: 100 minuter
Ingredienser:
- Fast potatis - 1 kilogram
- Färska rosmarinkvistar - 2-3 stycken
- Vitlöksklyftor - 1-2 stycken
- Salt och svartpeppar efter smak
- Matolja efter behov
Tillagning:
1. Skölj och skala potatisarna. Skär dem i mindre tärningar.
2. Koka upp vatten. Häll i potatistärningarna, låt koka 3-4 minuter. Ställ in ugnsvärmen på 200 grader.
3. Häll av kokvattnet. Sprid ut potatistärningarna på en ugnsplåt. Krydda och ringla lite olja över.
4. Skala och krossa vitlöksklyftorna, blanda dem med potatistärningarna tillsammans med rosmarinkvistarna. Ställ in i ugnen och låt stå 35-40 minuter eller till fin färg. Rör om då och då.