Sinigang na baboy
Filippinerna
Portioner: 4
Tillagningstid: 85 minuter
Ingredienser:
- Sidfläsk - 1 kilogram
- Rättika - 1 styck
- Gul lök - 1 styck
- Tomat - 1 styck
- Gröna bönor (snake beans) - 1 bunt
- Okra - 5 stycken
- Vattenspenat - 1-2 knippen
- Gröna chilifrukter, långa - 3-4 stycken
- Tamarind - ½ kilogram
- Salt och peppar efter smak
- Fisksås efter smak
Tillagning:
1. Skala och rensa tamarinden.
2. Koka upp vatten, lägg ner tamarinden och låt den koka tills den är mjuk. Lyft upp tamarinden och spara kokvattnet.
3. Mosa tamarinden tillsammans med 2½ deciliter av kokvattnet. Sila när tamarinden är mosad så att kärnor och skalbitar rensas bort. Ställ den mosade tamarinden åt sidan.
4. Koka upp ¾ liter vatten. Skär fläsket i mindre bitar och lägg ner i det kokande vattnet. Låt koka 5-10 minuter på medelvärme. Ta bort skummet som uppstår under kokningen.
5. Hacka rättikan. Skala och skiva löken. Skiva tomaten. Tillsätt rättikan, löken och tomaten till köttet, tillsammans med den gröna chilin. Salta och peppra. Koka i ytterligare 10 minuter på medelvärme.
6. Tillsätt den mosade tamarinden, gärna lite i taget och smaka av så att det inte blir för surt. Koka upp. Skär bönorna i 5 centimeter långa bitar och häll dem kastrullen. Koka i ytterligare 10 minuter.
7. Halvera okran. Lägg i kastrullen, koka ytterligare 5 minuter på låg värme.
8. Skär bort hårda delar av vattenspenatstjälkarna. Skär sedan vattenspenaten i 5 centimeter breda strimlor och lägg i kastrullen. Koka i ytterligare 10 minuter på låg värme.
9. Servera med fisksås som krydda, alternativt ta upp
de gröna chilifrukterna och mosa med 2 matskedar fisksås som krydda.