Sinuglaw
Filippinerna
Portioner: 4
Tillagningstid: 20 minuter före marinering + 55 minuter efter
Marinering: 6 timmar
Ingredienser:
- Sidfläsk - ½ kilogram
- Rå tonfiskfilé - 450 gram
- Gurkor - 2 stycken
- Rödlök - 1 styck
- Färsk ingefära, hackad - 2 matskedar
- Vitlök - ½ styck
- Sojasås - 2 matskedar
- Röda och/eller gröna chilipepparfrukter, långa - 4 stycken
- Vit vinäger - drygt 3,1 deciliter
- Citroner - 2 stycken
- Salt - 1 tesked till den färdiga rätten + efter smak till köttet
- Strösocker - 1 matsked
- Peppar efter smak
Tillagning:
1. Skala och finhacka vitlöken. Lägg den i en skål tillsammans med sojasås, ½ matsked socker samt salt och peppar i en skål.
2. Strimla sidfläsket i 1½-2 centimeter breda strimlor. Lägg ner dem i skålen och täck dem jämnt med marinaden. Täck skålen och låt den stå kallt i minst 6 timmar.
3. Värm en grillpanna, pressa saften ur en citron över köttet och grilla det i 4-6 minuter. Vänd dem och grilla lika länge på andra sidan. Låt köttet svalna.
4. Skär tonfiskköttet i tärningar och lägg i en skål med 1¼ deciliter vinäger. Låt ligga i 8 minuter.
5. Halvera gurkorna på längden, skär dem sedan i tunna skivor. Skala och hacka rödlöken. Skiva chilin.
6. Häll av vinägern från tonfisken. Tillsätt gurkorna, rödlöken, ingefäran och chilin till tonfisken, tillsammans med ½ matsked socker och 1 tesked salt. Rör om ordentligt.
7. Pressa saften ur en citron över skålen. Tillsätt resten vinägern.
8. Blanda väl så att allt kan marinera i vinägern i ytterligare 10 minuter.
9. Tillsätt det grillade sidfläsket. Blanda väl och
ställ in i kylskåpet. Servera kallt.