Fisksoppa från Bergen
Norge
Portioner: 4
Tillagningstid: 40 minuter
Ingredienser:
- Morötter - 2 stycken
- Purjolök, liten - 1 styck
- Rotselleri - ¼ styck
- Fiskbuljong - ¾ liter
- Vispgrädde - 1½ deciliter
- Ättika - ½ matsked
- Smetana, eller helst seterrømme - 1½ deciliter
- Baconskiva - 1 styck
- Torskfilé, eller annan vit fisk - ¼ kilogram
- Laxfilé - ¼ kilogram
- Vetemjöl - 1½ matsked
- Salt och peppar efter smak
- Fiskbullar - ¼ kilogram (kan uteslutas)
- Bröd till servering
Tillagning:
1. Koka upp buljongen. Skala morötterna och putsa purjolöken till soppan. Skala rotsellerin. Skiva morötterna, purjolöken och rotsellerin tunt, eller skär i ½ centimeter breda stavar.
4. Tillsätt grönsakerna tillsammans med grädden till buljongen. Koka upp.
5. Blanda ättikan med smetanan. Sänk värmen något på soppan och tillsätt ättiksblandningen under samtidig vispning.
6. Rör ut mjölet i lite vatten. Tillsätt till soppan. Koka upp igen och låt koka minst 5 minuter.
7. Skär baconskivan i små bitar. Knaperstek det på medelvärme. Ställ åt sidan.
8. Skär fiskfiléerna i matskedsstora bitar, lägg ner i soppan. Tillsätt fina naturella fiskbullar om så önskas. Låt soppan dra i 5 minuter. Salta och peppra efter smak.
9. Häll upp soppan i djupa portionsskålar, strö bacon
över. Servera med färskt bröd.