Southwestern mac and cheese
USA
Portioner: 4
Tillagningstid: 70 minuter
Ingredienser:
- Mjölk - 3¾ deciliter
- Flytande margarin - drygt 4 matskedar
- Vetemjöl - 4 teskedar
- Cheddarost, vällagrad, riven - ½ liter
- Tomat - 1 styck
- Grillad paprika, konserverad, hackad - 1¼ deciliter
- Grön chili, konserverad, hackad - 1 burk à cirka 130 gram
- Baconskivor - 3 stycken
- Makaroner - drygt 225 gram
Tillagning:
1. Värm ugnen till 175 grader. Koka makaroner i saltat vatten, låt rinna av. Knaperstek baconskivorna och låt dem rinna av på hushållspapper. Hacka tomaten.
2. Rör ihop mjölk, margarin och mjöl i en stor kastrull. Koka upp under omrörning. Sänk värmen, låt puttra i cirka 5 minuter tills såsen tjocknar. Rör emellanåt.
3. Blanda ner övriga ingredienser utom makaronerna. Koka upp och låt puttra tills osten smält, rör emellanåt.
4. Blanda ner makaronerna, rör om och häll över allt i en ugnsfast form. Ställ in i ugnen och grädda tills det är genomvarmt, cirka 20 minuter.
Grillad marinerad kyckling
Portioner: 4
Tillagningstid: 20 minuter före marinering + 25 minuter efter
Marinering: 12 timmar
Ingredienser:
- Kycklingfiléer - 4 stycken
- Balsamvinäger - drygt 4 matskedar
- Citron - 1 styck
- Olivolja - 2 matskedar
- Dijonsenap - 2 matskedar
- Farinsocker - 2 matskedar
- Worcestershiresås - 1 matsked
- Vitlöksklyftor - 2 stycken
- Timjan, torkad - ½ tesked
- Oregano, torkad - ½ tesked
- Rosmarin, torkad - ¼ tesked
- Salt och svartpeppar efter smak
- Bladpersilja, hackad - 2 matskedar
Tillagning:
1. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Blanda ihop balsamvinäger, saften från citronen, olivolja, dijonsenap, farinsocker, de finhackade vitlöksklyftorna och de torkade örtkryddorna i en medelstor skål till en marinad. Salta och peppra efter smak.
2. Ställ undan drygt 4 matskedar av marinaden till senare. Lägg kycklingfiléerna i en plastpåse och blanda med resten av marinaden. Förslut påsen och låt kycklingen marinera i minst 1 timme, men gärna över natten. Vänd påsen då och då.
3. Ta kycklingen ur marinaden. Värm en grillpanna till medelhög värme. Grilla kycklingfiléerna tills de blir precis genomstekta, cirka 8-10 minuter per sida. Droppa emellanåt över lite av den marinad som ställdes undan innan marineringen.
4. Servera med hackad bladpersilja över.