Spaghetti med aromatiska örter och konfiterade tomater
Italien
Portioner: 4
Tillagningstid: 135 minuter
Ingredienser:
- Spaghetti (nummer 5) - 320 gram
- Olivolja efter smak och behov
- Körsbärstomater - 400 gram
- Konserverade hela tomater - 500 gram
- Vitlöksklyftor - 3-4 stycken
- Strösocker efter smak
- Salt och svartpeppar efter smak
- Färsk basilika efter smak
- Färsk oregano efter smak
- Färsk timjan efter smak
- Grana Padano, alternativt parmesan eller pecorinoost, efter smak
Tillagning:
1. Värm ugnen till 140 grader. Skölj och torka körsbärstomaterna. Halvera dem. Lägg dem på en bakplåt med den skurna sidan uppåt. Salta och peppra.
2. Hacka timjan och vitlök. Lägg på varje tomathalva. Strö en gnutta socker över. Finhacka oreganon, strö över tomaterna. Ringla lite olivolja överst. Ställ in i ugnen och låt stå i cirka 2 timmar.
3. Halvera de konserverade tomaterna. Ta bort fröna inuti. Koka upp i en kastrull under omrörning. Låt puttra till konsistens som tjock sås. Salta efter smak, lägg i 6-7 basilikablad mot slutet av kokningen. Blanda ner olivolja när kastrullen tagits av värmen.
4. Koka upp rikligt med saltat vatten i en stor kastrull. Lägg ner spaghettin och låt koka tills cirka en minuts koktid återstår. Häll av vattnet och blanda ner spaghettin i tomatsåsen. Låt spaghettin bli färdigkokt i såsen.
5. Tillsätt de flesta confiterade körsbärstomaterna
samt det mesta av den rivna osten. Blanda ordentligt. Lägg upp på fat och
dekorera med de återstående confiterade tomaterna och strö den sista osten
över.