Steak, mushroom and Guinness pie
Storbritannien
Portioner: 4
Tillagningstid: 365 minuter
Ingredienser:
- Nötstek - 1 kilogram
- Kastanjechampinjoner - ½ kilogram
- Gula lökar - 2 stycken
- Timjan - 1 kvist
- Lagerblad - 1 styck
- Guinness (öl) - ½ liter
- Oxbuljong - ½ liter
- Salt och peppar efter smak
- Maizena - 2 matskedar vid behov
- Smördegsark att täcka pajen med
- Ägg till pensling
- Ärter som tillbehör
Tillagning:
1. Tärna köttet och bryn det i omgångar i en stekpanna. Skölj inte ur pannan.
2. Ställ det brynta köttet åt sidan. Skala och hacka löken. Stek löken i stekpannan tills den är gyllene.
3. Skiva svampen, tillsätt den till löken och stek i ett par minuter.
4. Lägg tillbaka köttet i pannan tillsammans med timjan, lagerblad och Guinness. Låt vätskan reducera till hälften.
5. Tillsätt buljongen. Låt sjuda långsamt i cirka 3 timmar tills köttet är riktigt mört. Vätskan kan under tiden ha blivit alldeles tillräckligt tjock. Tillsätt lite maizenamjöl blandat i vatten annars, så att såsen tjocknar.
6. Krydda med salt och peppar. Lyft bort timjankvisten och lagerbladet.
7. Häll över köttet med såsen till en rund ugnsform och låt svalna. Värm ugnen till 180 grader.
8. Kavla ut smördegen till ½ centimeters tjocklek och täck ugnformen med den. Kläm åt kanterna och skär bort överflödig smördeg. Gör ett par hål i degen, mitt på, så att ånga kan pysa ut. Pensla med uppvispat ägg.
9. Grädda pajen i 40-50 minuter tills degen är trevligt gyllengul och fyllningen rykande het.
10. Servera med kokta ärter och chips (pommes frites).
Chips
Portioner: 4
Tillagningstid: 130 minuter
Ingredienser:
- Mjölig potatis - 800 gram
- Ister till stekningen
- Salt efter smak
Tillagning:
1. Skala potatisen och skär i stavar med 1 centimeters tjocklek. Skölj väl under rinnande vatten, låt rinna av.
2. Lägg potatisstavarna i kallt saltat vatten och koka upp. Sänk värmen och låt koka 5 minuter.
3. Häll av vattnet, klappa den torr och låt den svalna. Låt den sedan bli helt kall i kylskåpet.
4. Fyll en stekpanna upp till hälften med ister (eller annat animaliskt fett). Värm fettet till medelhög temperatur. Blanchera potatisstavarna i omgångar om cirka 5 minuter. Potatisen ska nu vara genomstekt men den ska inte ha fått färg.
5. Ta bort potatisen, låt den rinna av, klappa den torr och låt den återigen bli kall.
6. Värm fettet till hög temperatur, lägg i potatisen. Låt den steka tills den är knaprig och gyllengul. Ta bort potatisen, låt den rinna av, salta och servera genast.