Stekt lax med gräslök, champinjoner och spenat
Argentina
Portioner: 4
Tillagningstid: 65 minuter
Ingredienser:
- Portionsbitar av laxfilé - 4 stycken à 180 gram
- Färska champinjoner - 500-600 gram
- Färsk gräslök, hackad - 2½ deciliter
- Färsk koriander, hackad - 1 matsked
- Smörgåskrasse efter smak
- Salt och peppar efter behov
- Vispgrädde - 1 deciliter
- Kokosmjölk - 2½ deciliter
- Färsk spenat - ½ kilogram
- Färsk ingefära, riven - 1 matsked
- Smör - 2 matskedar till spenaten + till stekning av lök och champinjoner
- Olivolja efter smak och behov
- Sherry - ½ deciliter
- Schalottenlökar - 3 stycken
Tillagning:
1. Skala och skiva schalottenlökarna tunt. Putsa och skiva champinjonerna. Värm smöret och fräs den skivade löken. Tillsätt den skivade svampen och låt fräsa ett tag till.
2. Tillsätt sherry till lök- och svampskivorna. Låt puttra i 5 minuter. Tillsätt gräslök, ingefära, grädde och kokosmjölk. Låt puttra i ytterligare 5 minuter.
3. Smält 2 matskedar smör i en stor kastrull. Lägg ner spenaten och låt den fräsa i 2 minuter som mest. Ställ åt sidan under lock.
4. Stek laxen i olivolja på bägge sidorna till önskad tillagningsgrad. Salta och peppra. Ställ åt sidan under aluminiumfolie.
5. Lägg lök- och svampblandning samt spenat på botten av varje portionsfat. Häll över grädd- och gräslöksblandningen. Lägg en portionsbit av lax över, toppa med krasse och lite hackad koriander.
6. Servera gärna med sparris stekt i vitlökssmör.
Sparris stekt i vitlökssmör
Portioner: 4
Tillagningstid: 20 minuter
Ingredienser:
- Smör - 60 gram
- Olivolja - 2 matskedar
- Flingsalt - 1 tesked
- Svartpeppar - ¼ tesked
- Vitlöksklyftor - 3 stycken
- Färsk grön sparris - 1 knippe
Tillagning:
1. Smält smöret i en stekpanna på medelhög värme. Tillsätt olivolja, salt och peppar. Skala och krossa vitlöksklyftorna. Fräs vitlöken i en minut i stekpannan.
2. Putsa sparrisstjälkarna, lägg ner i stekpannan och låt dem steka i 10 minuter. Vänd sparrisen då och då så att den blir jämnt stekt.