Stuvad torsk på polenta
Italien
Portioner: 4
Tillagningstid: 80 minuter
Ingredienser:
- Torskfilé - 300 gram
- Polentagryn - 150 gram
- Mjölk - ¾ deciliter
- Mousserande vin eller torrt vitt vin - ½ deciliter
- Sardellfilé i olja - 1 styck
- Schalottenlök efter smak
- Körvel eller bladpersilja efter smak
- Röda chilifrukter efter smak
- Smör efter smak och behov
- Olivolja, mild - 4 matskedar + till stekning av polenta
- Salt efter smak
Tillagning:
1. Koka upp ¾ liter saltat vatten. Häll i polentagryn och vispa. Låt puttra i 6 minuter under omrörning med spatel.
2. Bred ut polentasmeten i en vattensköljd form till en tjocklek av 1½ centimeter. Låt svalna.
3. Kontrollera noga att torskfilén är helt benfri. Skär den i små tärningar.
4. Skala och hacka schalottenlök, fräs försiktigt i en kastrull med 2 matskedar olivolja, hackad sardell och lite hackad chili. Tillsätt torsken och låt fräsa i 5 minuter.
5. Tillsätt vinet, låt det koka bort.
6. Tillsätt mjölken. Låt puttra i cirka 10 minuter. Smaka av med salt.
7. Tillsätt 2 matskedar olivolja och mixa till en jämn smet.
8. Skär polentan, som nu ska vara kall, i cirklar eller fyrkanter. Bryn i smör och olivolja på bägge sidor.
9. Fördela torskstuvningen på polentan och servera med några droppar olja på samt några körvel- eller persiljeblad.
10. Servera gärna med färsk tomatsås med basilika.
Färsk tomatsås med basilika
Portioner: 4
Tillagningstid: 25 minuter
Ingredienser:
- Tomater - 1,2 kilogram
- Olivolja - 3 matskedar
- Salt efter smak
- Färska basilikablad - 8 stycken
Tillagning:
1. Skölj tomaterna, ta bort kvistarna och de gröna fästena. Halvera dem.
2. Pressa ur vätskan och fröna ur tomaterna.
3. Lägg tomatköttet i en kastrull och låt puttra till en tomatsås. Sila bort skalen.
4. Värm tomatsåsen, tillsätt olja och salt. Låt reducera till önskad tjocklek. Tillsätt hela eller grovhackade basilikablad.