Surkålsstuvade revbensspjäll
Polen
Portioner: 4
Tillagningstid: 155 minuter
Ingredienser:
- Tjocka revbensspjäll efter smak och behov
- Surkål - 700 gram
- Enbär - 5 stycken
- Lagerblad - 5 stycken
- Köttbuljong - ½ liter
- Salt, peppar och paprikapulver efter smak
Tillagning:
1. Skär revbensspjället i portionsbitar. Krydda med salt, peppar och lite paprikapulver. Värm ugnen till 220 grader.
2. Lägg hälften av den strimlade surkålen i botten av en ugnsfast form. Blanda ner enbär och lagerblad. Lägg köttet över och täck med resten av surkålen. Häll buljong över.
3. Täck formen med lock, ställ in den i ugnen och låt den stå i 30 minuter.
4. Sänk värmen till 150 grader. Låt ugnsformen stå kvar i ugnen, nu i 1½ timme.
5. Ta upp köttet och lägg det överst. Låt stå i ugnen utan lock tills köttet fått lite färg och är genomstekt.
6. Servera gärna med barbecuesås och bondpotatis.
Barbecuesås
Portioner: 4
Tillagningstid: 35 minuter
Ingredienser:
- Gul lök - ½ styck
- Vitlöksklyfta - ½ styck
- Farinsocker - ¾ deciliter
- Ketchup - ¾ deciliter
- Worcestershiresås - ½ tesked
- Vitvinsvinäger - 1 matsked
- Senapspulver - 1 tesked
Tillagning:
1. Skala och finhacka löken och vitlöken.
2. Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och puttra långsamt i 15 minuter med omrörning emellanåt.
Bondpotatis
Portioner: 4
Tillagningstid: 85 minuter
Ingredienser:
- Fasta potatisar - 800 gram
- Bacon - 350 gram
- Gul lök - 1 styck
- Salt och peppar efter smak
- Hel kummin efter smak
- Färsk mejram eller oregano efter smak (kan uteslutas)
Tillagning:
1. Skala potatisarna och koka dem i osaltat vatten. Låt dem ånga av och kyl dem.
2. Tärna baconskivorna. Skala och hacka löken.
3. Stek bacontärningarna i en stor djup stekpanna. Tillsätt den hackade löken när baconfettet blivit flytande.
4. Ta upp bacontärningarna och löken. Skiva potatisarna och stek på båda sidorna i baconfettet.
5. Tillsätt bacontärningarna och löken när potatisskivorna blivit brynta och fått fin färg. Krydda med kumminfrön och eventuellt med hackad mejram eller oregano. Blanda försiktigt.
6. Ta upp på serveringsfat, krydda med salt och peppar.