Sydböhmisk kulajda

Tjeckien

Portioner: 4

Tillagningstid: 70 minuter

Ingredienser:

- Vetemjöl - 2-3 matskedar

- Höns- eller grönsaksbuljong - 1 liter

- Smör - 1 rågad matsked + till stekning av svampen

- Vegetabilisk olja - 2 matskedar

- Potatisar - 5 stycken

- Karljohansvamp, torkad - 1 handfull

- Vispgrädde - 2½ deciliter

- Vitvinsvinäger - 2-3 matskedar

- Socker - 2-3 matskedar

- Färsk dill efter smak

- Lagerblad - 1 styck

- Hela kryddpepparkorn efter smak

- Spiskummin efter smak

- Salt och peppar efter smak

- Ägg - 4 stycken

Tillagning:

1. Lägg svamparna i varmt vatten enligt anvisning på förpackningen.

2. Smält smör i en kastrull, tillsätt olja.

3. Strö ner mjöl i kastrullen, fräs under omrörning.

4. Häll över kokhet buljong, fortsätt röra om.

5. Skala och tärna potatisarna. Tillsätt till buljongen tillsammans med kryddpepparkorn, spiskummin och lagerblad.

6. Hacka och stek svampen snabbt lite smör i en het stekpanna. Tillsätt till soppan. Koka upp och låt sjuda tills potatisen är mjuk, vilket tar cirka 10-15 minuter.

7. Ta upp kryddpepparkornen och lagerbladet. Vispa ner vispgrädde till jämn konsistens.

8. Smaksätt med salt, peppar, finhackad dill, vinäger och socker.

9. Koka äggen så att de blir hårdkokta, skala och halvera.

10. Häll upp soppan i portionsskålar, lägg ett par ägghalvor ovanpå. Strö lite dill över och servera.

© 2016 Lindbergs kök  |  Alla rättigheter reserverade
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång