Tjälknöl på älg
Sverige
Portioner: 4
Tillagningstid: 5 minuter före ugnsstekning, 5 minuter efter ugnsstekning samt 10 minuter efter marinering
Stektid i ugnen: 8 timmar
Marineringstid: 4 timmar
Ingredienser:
- Älgstek - ¾ kilogram
- Salt - 2 matskedar
- Gul lök - ½ styck
- Vitlöksklyfta - 1 styck
- Torkad timjan - ½ matsked
- Torkad rosmarin - ¼ matsked
Tillagning:
1. Ställ in ugnen på 75 grader.
2. Lägg steken otinad i en ugnssäker form eller liten långpanna, ställ in i ugnens nedre del och låt stå tills köttets innertemperatur är 65-70 grader.
3. Koka upp ½ liter vatten med salt i en stor kastrull. Tillsätt löken, skuren i tunna klyftor, lätt krossad vitlök samt timjan och rosmarin. Lägg ner den varma steken, låt vila svalt under lock i 4 timmar.
4. Ta upp steken och torka den lätt med hushållspapper. Skär den i tunna skivor.
5. Servera gärna med mandelpotatispuré, kantarellsås, pressgurka och rårörda lingon.
Mandelpotatispuré
Portioner: 4
Tillagningstid: 45 minuter
Ingredienser:
- Mandelpotatis - 800 gram
- Smör - 25 gram
- Mjölk - 2½ deciliter
- Äggulor - 2 stycken
- Salt - 1½ tesked
- Vitpeppar, mald - 1 kryddmått
Tillagning:
1. Skala potatisarna och koka dem i lättsaltat vatten tills de är mjuka.
2. Häll av kokvattnet och låt potatisarna ånga av.
3. Mosa potatisarna med hjälp av en ballongvisp. Blanda ner
de övriga ingredienserna och blanda till en slät puré.
Kantarellsås
Portioner: 4
Tillagningstid: 45 minuter
Ingredienser:
- Kantareller - 1 liter
- Smör - 2 matskedar
- Schalottenlök - 1 styck
- Kalvfond, koncentrerad - 2 matskedar
- Torrt vitt vin - 2 deciliter
- Matlagningsgrädde - 3 deciliter
- Salt och vitpeppar efter smak
Tillagning:
1. Rengör och putsa kantarellerna. Skär de större kantarellerna i mindre bitar.
2. Finhacka schalottenlöken.
3. Hetta upp en stekpanna utan matfett. Lägg i kantarellerna och låt vätskan avdunsta.
4. Tillsätt smör och finhackad schalottenlök när så gott som all vätska avdunstat. Låt fräsa ihop i 2 minuter på medelvärme.
5. Tillsätt koncentrerad fond, vin och grädde. Sjud på svag värme i ½ timme. Smaka av med salt och vitpeppar.
Pressgurka
Portioner: 4
Tillagningstid: 55 minuter
Ingredienser:
- Gurka - 1 styck
- Salt - 3 kryddmått
- Ättika, 12-procentig - 2 matskedar
- Strösocker - 2 matskedar
- Vitpeppar, mald - ½ kryddmått
- Kruspersilja, hackad - 2 matskedar
Tillagning:
1. Skala gurkan om så önskas. Skiva den med osthyvel.
2. Blanda gurkskivorna med salt i en vid skål. Lägg ett fat och en tyngd över, låt stå under press i ½ timme.
3. Häll av gurkspadet.
4. Gör en lag av ättika, strösocker, persilja, vitpeppar och 1 deciliter vatten. Rör tills sockret löst sig.
5. Lägg gurkskivorna i en burk. Häll lagen över och låt stå 1 timme innan servering.
Rårörda lingon (Sverige)
Portioner: 4
Tillagningstid:60 minuter
Ingredienser:
- Lingon, frysta - ¼ kilogram
- Strösocker - 1 deciliter
Tillagning:
1. Blanda de frysta lingonen med sockret i en skål.
2. Låt lingonen tina så att sockret smälter. Rör om några gånger under tiden.