Tonfisk a la chorillana
Peru
Portioner: 4
Tillagningstid: 75 minuter
Ingredienser:
- Tonfiskfiléer - 4 stycken à 200 gram
- Vetemjöl - knappt 1 deciliter
- Majsolja - 5½ matskedar till fisken + efter smak och behov till paprikan
- Vitlök, skalad och finhackad - drygt ½ tesked
- Torkad oregano - drygt ½ matsked
- Rödlök i tunna klyftor - knappt 3½ deciliter
- Tomater i tunna klyftor - knappt 3½ deciliter
- Gul chili, tunt skivad - knappt 1 deciliter
- Färsk koriander, hackad - knappt 1½ matsked
- Gula paprikor - 2 stycken
- Strösocker - 1 nypa
- Rödvinsvinäger - 1 matsked
- Salt och svartpeppar efter smak
- Kokt ris som tillbehör
Tillagning:
1. Strimla paprikorna. Ta bort fröna och skrapa bort det vita.
2. Koka upp vinäger med socker.
3. Tillsätt paprikastrimlorna till vinägern. Koka tills strimlorna blivit riktigt mjuka.
4. Mixa paprikorna med lite olja. Tillsätt vatten om det behövs, så att det blir en sås. Salta om så önskas.
5. Salta och peppra tonfiskfiléerna på båda sidorna. Häll upp mjöl på ett fat, doppa fiskfiléerna i mjölet så att de blir lätt panerade.
6. Värm ¾ av oljan till fisken i en stekpanna på medelvärme. Stek fiskfiléerna på båda sidorna, totalt cirka 3 minuter.
7. Ta bort fiskfiléerna från värmen, ställ åt sidan.
8. Värm resterande oljan till fisken i en annan stekpanna. Lägg ner vitlöken, stek i 30 sekunder.
9. Tillsätt paprikasåsen och torkad oregano. Låt steka en stund, tillsätt sedan lök- och tomatklyftor. Tillsätt skivad chili, men spara lite till garnering. Fräs på relativt hög värme i cirka 3 minuter.
10. Sänk till medelvärme. Lägg ner fiskfiléerna i stekpannan med lök- och tomatblandningen. Täck med sås och stek i 5 minuter.
11. Ta bort från värmen. Strö hackad koriander och de sparade chiliskivorna över. Servera med kokt vitt ris.