Torskaïoli på grönsaksbädd
Frankrike
Portioner: 4
Tillagningstid: 60 minuter
Ingredienser:
- Ryggfiléer av torsk - 6 stycken
- Ägg - 6 stycken
- Morötter - 1 knippe
- Fänkål - 2 stycken
- Haricot verts - 1 handfull
- Purjolökar, små - 6 stycken
- Olivolja efter smak
- Salt och svartpeppar efter smak
- Äggula - 1 styck
- Dijonsenap - 1 tesked
- Vitlöksklyfta - 1 styck
- Saffran - 2 förpackningar
- Solrosolja efter smak och behov
Tillagning:
1. Koka upp vatten med lite olivolja, salt och peppar. Lägg ner filéerna och låt sjuda tills de är lagom kokta.
2. Koka upp vatten i en annan kastrull. Lägg ner äggen och låt koka i 8 minuter. Lägg dem sedan i en skål med kallt vatten.
3. Skölj och skala grönsakerna. Skär morötterna och fänkålen i stavar. Koka upp saltat vatten, lägg ner grönsakerna och låt dem sjuda i 10 minuter. Låt dem rinna av. Ringla olivolja över. Peppra. Låt svalna.
4. Blanda äggula, senap, hackad vitlök, saffran, salt och peppar i en skål. Häll över solrosolja i en tunn stråle under konstant vispning till tjock och krämig konsistens. Lite olivolja kan tillsättas i slutet om så önskas. Förvara svalt fram till serveringen.
5. Lägg grönsakerna på tallriken med fisken över, ett
skalat ägg på sidan och aïoli i en liten skål.