Traditionell laxsoppa

Finland

Portioner: 4

Tillagningstid: 55 minuter

Ingredienser:

- Laxfilé, färsk - 400 gram

- Morötter - 2 stycken

- Gul lök - 1 styck

- Purjolök, liten - 1 styck

- Potatisar - ½ kilogram

- Smör - 1 matsked + eventuellt mer efter smak

- Vetemjöl - 2 matskedar

- Fiskbuljong - 1 liter

- Vispgrädde - 2 deciliter

- Kryddpepparkorn - 10 stycken

- Salt efter smak

- Färsk dill efter smak

- Rågbröd som tillbehör

Tillagning:

1. Skala morötterna och skär dem i små bitar. Putsa purjolöken och skiva den. Skala och hacka den gula löken. Stek morötterna, purjon och löken lätt i smör i en stor kastrull. Tillsätt mjöl, rör om så att grönsakerna är täckta.

2. Skala potatisarna och skär dem i mindre bitar. Tillsätt dem till grönsakerna i kastrullen. Häll över buljongen, krydda med kryddpepparkornen. Koka upp och låt puttra cirka 15 minuter under lock tills potatisarna och grönsakerna är kokta.

3. Rensa fisken från skinn och ben, skär i munsbitar. Tillsätt till buljongen tillsammans med grädden. Rör om försiktigt och låt sjuda i cirka 5 minuter.

4. Smaka av, salta vid behov. Servera i portionsskålar, strö rikligt med hackad dill över och bjud rågbröd till. En klick extra smör kan eventuellt tillsättas i soppan, låt den smälta i så fall.

© 2016 Lindbergs kök  |  Alla rättigheter reserverade
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång