Traditionell laxsoppa
Finland
Portioner: 4
Tillagningstid: 55 minuter
Ingredienser:
- Laxfilé, färsk - 400 gram
- Morötter - 2 stycken
- Gul lök - 1 styck
- Purjolök, liten - 1 styck
- Potatisar - ½ kilogram
- Smör - 1 matsked + eventuellt mer efter smak
- Vetemjöl - 2 matskedar
- Fiskbuljong - 1 liter
- Vispgrädde - 2 deciliter
- Kryddpepparkorn - 10 stycken
- Salt efter smak
- Färsk dill efter smak
- Rågbröd som tillbehör
Tillagning:
1. Skala morötterna och skär dem i små bitar. Putsa purjolöken och skiva den. Skala och hacka den gula löken. Stek morötterna, purjon och löken lätt i smör i en stor kastrull. Tillsätt mjöl, rör om så att grönsakerna är täckta.
2. Skala potatisarna och skär dem i mindre bitar. Tillsätt dem till grönsakerna i kastrullen. Häll över buljongen, krydda med kryddpepparkornen. Koka upp och låt puttra cirka 15 minuter under lock tills potatisarna och grönsakerna är kokta.
3. Rensa fisken från skinn och ben, skär i munsbitar. Tillsätt till buljongen tillsammans med grädden. Rör om försiktigt och låt sjuda i cirka 5 minuter.
4. Smaka av, salta vid behov. Servera i portionsskålar, strö rikligt med hackad dill över och bjud rågbröd till. En klick extra smör kan eventuellt tillsättas i soppan, låt den smälta i så fall.