Traditionell nötgulasch
Tjeckien
Portioner: 4
Tillagningstid: 210 minuter
Ingredienser:
- Gula lökar - 700 gram
- Vitlöksklyftor - 2 stycken
- Nötkött, till exempel högrev - 1 kilogram
- Vegetabilisk olja - 5 matskedar
- Paprikapulver - 2 matskedar
- Vitvinsvinäger - 1 matsked
- Svag köttbuljong - 1 liter
- Tomatpuré - 1 matsked
- Mald spiskummin - 1 tesked
- Torkad mejram - 1 tesked
- Citronskal, rivet - 1 tesked
- Vetemjöl - 1 matsked
- Salt efter smak
Tillagning:
1. Skala de gula lökarna och finhacka dem. Skala vitlöksklyftorna, krossa dem och hacka dem. Skär köttet i 2 centimeter tjocka skivor, som sedan strimlas i tumstora bitar.
2. Stek de hackade gula lökarna i 2½ matskedar olja i en gryta tills det är brunt, i 10 minuter under omrörning. Ta bort kastrullen från värmen efter en stund och rör ner paprikapulvret och tomatpurén.
3. Vispa ner vinägern i grytan. Låt puttra ett tag. Tillsätt buljong, koka upp och låt sjuda i 20 minuter. Mixa med stavmixer till slät konsistens.
4. Bryn köttet runt om i 2½ matskedar olja i en gryta. Tillsätt den mixade löken, stek några minuter. Rör mer, rivet citronskal, hackad vitlök, spiskummin, mejram och salt. Sjud under lock i cirka 2 timmar.
5. Torrosta mjölet lätt i en stekpanna, blanda det
därefter i lite kallt vatten. Rör ner blandningen i grytan, låt puttra i
ytterligare 15 minuter. Rör om och servera med färskriven pepparrot och gärna
med karlsbaderknödel.
Karlsbaderknödel
Portioner: 4
Tillagningstid: 60 minuter
Ingredienser:
- Vetegifflar - 10 stycken
- Ägg - 3 stycken
- Mjölk - ¼ liter
- Smör - 50 gram
- Kruspersilja efter smak
- Salt och peppar efter smak
Tillagning:
1. Separera äggvitorna från äggulorna. Vispa äggvitorna till ett fast skum.
2. Skär gifflarna i tärningar. Blanda tärningarna med salt, peppar och mjölk. Rör om. Låt stå och dra.
3. Vispa ihop äggulorna med hackad persilja och smält smör. Blanda med äggvitorna.
4. Rör ner brödtärningarna i äggblandningen, låt dra ett tag till.
5. Forma avlånga knödlar som lindas in hårt i folie.
6. Koka upp vatten och låt knödelrullarna koka i 25
minuter.