Traditionell nötgulasch

Tjeckien

Portioner: 4

Tillagningstid: 210 minuter

Ingredienser:

- Gula lökar - 700 gram

- Vitlöksklyftor - 2 stycken

- Nötkött, till exempel högrev - 1 kilogram

- Vegetabilisk olja - 5 matskedar

- Paprikapulver - 2 matskedar

- Vitvinsvinäger - 1 matsked

- Svag köttbuljong - 1 liter

- Tomatpuré - 1 matsked

- Mald spiskummin - 1 tesked

- Torkad mejram - 1 tesked

- Citronskal, rivet - 1 tesked

- Vetemjöl - 1 matsked

- Salt efter smak

Tillagning:

1. Skala de gula lökarna och finhacka dem. Skala vitlöksklyftorna, krossa dem och hacka dem. Skär köttet i 2 centimeter tjocka skivor, som sedan strimlas i tumstora bitar.

2. Stek de hackade gula lökarna i 2½ matskedar olja i en gryta tills det är brunt, i 10 minuter under omrörning. Ta bort kastrullen från värmen efter en stund och rör ner paprikapulvret och tomatpurén.

3. Vispa ner vinägern i grytan. Låt puttra ett tag. Tillsätt buljong, koka upp och låt sjuda i 20 minuter. Mixa med stavmixer till slät konsistens.

4. Bryn köttet runt om i 2½ matskedar olja i en gryta. Tillsätt den mixade löken, stek några minuter. Rör mer, rivet citronskal, hackad vitlök, spiskummin, mejram och salt. Sjud under lock i cirka 2 timmar.

5. Torrosta mjölet lätt i en stekpanna, blanda det därefter i lite kallt vatten. Rör ner blandningen i grytan, låt puttra i ytterligare 15 minuter. Rör om och servera med färskriven pepparrot och gärna med karlsbaderknödel.

Karlsbaderknödel

Portioner: 4

Tillagningstid: 60 minuter

Ingredienser:

- Vetegifflar - 10 stycken

- Ägg - 3 stycken

- Mjölk - ¼ liter

- Smör - 50 gram

- Kruspersilja efter smak

- Salt och peppar efter smak

Tillagning:

1. Separera äggvitorna från äggulorna. Vispa äggvitorna till ett fast skum.

2. Skär gifflarna i tärningar. Blanda tärningarna med salt, peppar och mjölk. Rör om. Låt stå och dra.

3. Vispa ihop äggulorna med hackad persilja och smält smör. Blanda med äggvitorna.

4. Rör ner brödtärningarna i äggblandningen, låt dra ett tag till.

5. Forma avlånga knödlar som lindas in hårt i folie.

6. Koka upp vatten och låt knödelrullarna koka i 25 minuter.

© 2016 Lindbergs kök  |  Alla rättigheter reserverade
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång