Ugnsbakad lax med sandefjordsmör
Norge
Portioner: 4
Tillagningstid: 20 minuter
Ingredienser:
- Laxfilé, skinn- och benfria portionsbitar - 4 stycken
- Matlagningsgrädde - 2 deciliter
- Smör - 150 gram
- Citron efter smak
- Salt och peppar efter smak
- Stenbitsrom eller annan röd rom efter smak
- Färsk dill efter smak
Tillagning:
1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Lägg laxfilébitarna i en ugnsfast form. Ställ in i ugnen och tillaga i 8-10 minuter.
3. Koka upp grädde, låt puttra på medelvärme i 5 minuter.
4. Sänk värmen och vispa ner kallt smör i omgångar. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
5. Blanda ner lite rom och finhackad dill.
6. Servera fisken med såsen samt gärna med örtbakade grönsaker och mandelpotatismos.
Örtbakade grönsaker
Portioner: 4
Tillagningstid: 50 minuter
Ingredienser:
- Rödkål - ½ styck
- Broccoli - 1 styck
- Sallads- eller vårlök - 1 styck
- Schalottenlökar - 2 stycken
- Chilifrukt - 1 styck
- Örtsmör, till exempel persiljesmör - 100 gram
- Citron - 1 styck
- Salt och peppar efter smak
- Blandade färska örter, till exempel dill, gräslök och persilja, efter smak
- Vegetabilisk olja till stekning
Tillagning:
1. Strimla rödkålen tunt. Skär broccolin i små buketter. Skiva salladslöken. Skala och skiva schalottenlökarna. Woka i lite olja. Värm ugnen till 180 grader.
2. Lägg de wokade grönsakerna på en ugnsplåt. Lägg över skivor av örtsmör och finhackad chilifrukt. Häll över saften från 1 citron. Krydda med salt och peppar. Ställ in i ugnen, låt stå 8-10 minuter.
3. Strö över finhackade färska örter.
Mandelpotatismos
Portioner: 4
Tillagningstid: 35 minuter
Ingredienser:
- Mandelpotatisar - ½ kilogram
- Smör - 25 gram
- Matlagningsgrädde - ½ deciliter
- Salt och peppar efter smak
Tillagning:
1. Skala potatisarna, koka dem i osaltat vatten i 15 minuter.
2. Mosa potatisarna. Rör ner smör och grädde. Salta och peppra.