Ugnsbakad seabream
Rumänien
Portioner: 4
Tillagningstid: 95 minuter
Ingredienser:
- Seabream - 2 stycken
- Potatisar, fasta - 4-5 stycken
- Röd lök, stor - 1 styck
- Morot - 1 styck
- Bladpersilja - 1 knippe
- Vitlöksklyftor - 5 stycken
- Gurkmeja - ½ tesked
- Vegeta - ½ tesked
- Olivolja - 6 matskedar
- Citroner - 2 stycken
- Salt och peppar efter smak
Tillagning:
1. Skala potatisarna och skär dem i ganska tjocka skivor. Skala och skiva moroten, något tunnare. Skala, halvera och skiva löken. Lägg i ugnsform. Salta och peppra. Värm ugnen till 200 grader.
2. Ta undan ett par persiljestjälkar som sparas till serveringen. Finhacka resten, blanda med pressad vitlök, gurkmeja, vegeta och salt. Tillsätt 1 matsked olivolja i taget under omrörning till en jämn pasta. Blanda med 1½ deciliter vatten till en sås.
3. Häll såsen över potatis-, morots- och lökskivorna, blanda väl. Täck ugnen med aluminiumfolie och ställ in i ugnen. Låt stå 30-45 minuter.
4. Skölj, rensa och fjälla fiskarna. Skär 3-4 skåror på ena sidan av fiskarna. Salta både utanpå och inuti fiskarna. Pressa en citron över fiskarna. Låt stå i rumstemperatur tills potatis-, morots- och lökskivorna är klara.
5. Ta av aluminiumfolien. Lägg fiskarna på de ugnsbakade ingredienserna med skårorna uppåt. Strö lite peppar över. Tillsätt ½ deciliter vatten om det verkar torrt i formen. Ställ in i ugnen, låt stå cirka 20 minuter.
6. Ställ in grilläget och öka värmen. Ugnsstek i ytterligare 3-5 minuter under noggrann övervakning, tills fiskskinnet får fin färg och skorpa.
7. Ta ut ur ugnen, stick in en halv citronskiva i varje skåra på fiskarna och strö hackad persilja över.
8. Servera gärna med ugnsgrillade och marinerade grönsaker och/eller med bröd.
Ugnsgrillade och marinerade grönsaker
Portioner: 4
Tillagningstid: 110 minuter före marinering + 5 minuter efter
Marineringstid: 1 timme
Ingredienser:
- Tomater - 4 stycken
- Röda och gröna paprikor - 3 stycken
- Aubergine - 1½ styck
- Gula lökar - 2½ stycken
- Vitlöksklyfta - 1½ styck
- Olivolja efter smak och behov
- Salt och peppar efter smak
- Bladpersilja - ¼ knippe
Tillagning:
1. Skölj och torka grönsakerna. Låt paprikorna och tomaterna vara hela. Halvera auberginerna, skala och halvera lökarna. Värm ugnens grillelement. Slå in lökarna och tomaterna i aluminiumfolie, i varsina paket.
2. Lägg grönsakerna på grillgaller. Låt tomaterna stå inne i ugnen i 20-30 minuter, paprikorna och auberginerna i 30-45 minuter och lökarna i cirka 1 timme.
3. Ta bort folien från tomaterna. Skär tomaterna i skivor. Ta bort fröna ur paprikorna och auberginerna, skär i skivor. Skala och skiva lökarna.
4. Blanda de ugnsstekta grönsakerna i en stor skål med hackad vitlök, olja, salt och peppar. Låt marinera i minst 1 timme. Vänd emellanåt.
5. Strö hackad persilja över vid servering.