Ugnsstekt fläsklägg

Nya Zeeland

Portioner: 4

Tillagningstid: 160 minuter

Ingredienser:

- Rimmad benfri fläsklägg med svål - 1¼ kilogram

- Färsk oregano - 1 knippe

- Vitlöksklyftor - 2 stycken

- Morötter - 2 stycken

- Rödlökar - 2 stycken

- Stjälkselleri - 2 stycken

- Olivolja - 2 matskedar

- Svartpeppar efter smak

Tillagning:

1. Värm ugnen till 200 grader.

2. Skär bort onödigt fett från undersidan av köttet, men lämna svålen intakt.

3. Skär skåror i svålen med en riktigt vass kniv.

4. Gnid in olivoljan.

5. Tärna grönsakerna, krossa vitlöksklyftorna. Lägg grönsakerna, vitlöken och oreganon på en långpanna. Lägg fläskköttet över.

6. Stek i ugnen i 20 minuter, sänk sedan värmen till 180 grader och stek i ytterligare 1 timme och 20 minuter.

7. Öka ugnsvärmen till 210 grader, stek i ytterligare 10-15 minuter tills svålen ser fin ut.

8. Låt vila på ett varmt ställe i 15 minuter.

9. Skiva köttet och servera gärna med äppelcidersky, kål med bacon och potatispuré och/eller potatismousseline.

Äppelcidersky

Portioner: 4

Tillagningstid: 80 minuter

Ingredienser:

- Äppelcider - 2 deciliter

- Äpple (gärna red delicious) - 1 styck

- Äppelglaze - 6 matskedar

- Vitlöksklyftor - 2 stycken

- Schalottenlök - 1 styck

- Timjankvist - 1 styck

Tillagning:

1. Häll cider i en kastrull, koka upp och låt reducera till två tredjedelar.

2. Skala och tärna äpplet, krossa vitlöksklyftorna och finhacka schalottenlöken. Tillsätt dem tillsammans med glaze och timjan till cidern.

3. Låt sjuda 30-60 minuter, beroende på vilken konsistens som önskas.

Kål med bacon

Portioner: 4

Tillagningstid: 35 minuter

Ingredienser:

- Baconskivor (gärna extra rökiga) - 6 stycken

- Smör - 30 gram

- Gul lök - ½ styck

- Vitkål - ½ styck

- Vitt vin - 1¼ deciliter

Tillagning:

1. Tärna baconskivorna. Lägg dem tillsammans med smöret i en kastrull på medelvärme.

2. Finhacka löken. Tillsätt den i kastrullen när smöret smält.

3. Skiva kålen tunt. Tillsätt den i kastrullen när löken är mjuk. Häll över vinet. Omrörning behövs inte. Lägg på lock och låt koka på låg värme i 15-20 minuter.

Potatispuré och potatismousseliner

Portioner: 4

Tillagningstid: 125 minuter

Ingredienser:

- Bakpotatisar - 3 stycken

- Mjölk - ½ deciliter

- Matlagningsgrädde - ½ deciliter

- Olivolja - ½ deciliter

- Vitlöksklyftor - 2 stycken

- Timjankvistar - 2 stycken

- Lagerblad - 1 styck

- Salt efter smak

Tillagning:

1. Värm ugnen till 180 grader.

2. Lägg potatisarna på en plåt och baka dem i ugnen i 1-1½ timme, tills de är mjuka. Höj värmen i ugnen till 250 grader med grillelement på.

3. Värm mjölk, grädde, olja, krossade vitlöksklyftor, timjan och lagerblad. Ställ åt sidan och låt vila i 10 minuter. Sila vätskan genom en finmaskig sil.

4. Skär de bakade potatisarna mitt itu och gröp ur köttet. Pressa köttet och blanda i omgångar ner mjölkblandningen tills konsistensen är som tjock potatispuré. Salta efter smak. Ställ hälften av purén åt sidan till mousseliner.

5. Blanda ner resten av mjölkblandningen i resten av potatispurén. Konsistensen ska vara som ett lite lösare potatismos.

6. Forma 6-8 små bullar av den tjockare purén och lägg dem i en ugnsform, eller spritsa dem direkt i ugnsformen. Ställ in högt upp i ugnen och låt stå tills de fått fin gyllengul färg.

7. Vid servering läggs den lösare purén i botten av tallriken och mousseliner vid sidan.

© 2016 Lindbergs kök  |  Alla rättigheter reserverade
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång