Varmrökt lax med svampsås
Finland
Portioner: 4
Tillagningstid: 40 minuter
Ingredienser:
- Färsk svamp, till exempel champinjoner eller kantareller - ¼ kilogram
- Gula lökar - 2 stycken
- Vitlöksklyfta - 1 styck
- Smör - 3-4 matskedar
- Vetemjöl - 1-2 matskedar
- Grönsaks- eller kycklingbuljong - 1 deciliter
- Matlagningsgrädde - 2 deciliter
- Havssalt och svartpeppar efter smak
- Gräslök, hackad - 2 matskedar
- Varmrökt lax, eller regnbåge, som tillbehör
Tillagning:
1. Skala och hacka de gula lökarna. Smält smöret och stek löken lätt. Krossa vitlöksklyftan, tillsätt till löken. Stek inte för hårt.
2. Tillsätt svampen till löken, stek på måttlig värme tills det börjar bli brynt.
3. Tillsätt mjölet, rör om och låt steka 3-4 minuter.
4. Häll över buljong. Låt koka upp. Tillsätt grädden.
Krydda med salt och peppar. Klipp gräslök över och servera med varmrökt lax
eller regnbåge.
Ugnsrostade grönsaker med citron
Portioner: 4
Tillagningstid: 40 minuter
Ingredienser:
- Sötpotatis - 1 styck
- Rödlökar - 2 stycken
- Fänkål - 1 styck
- Broccoli, färsk - 300 gram
- Citron - 1 styck
- Färsk timjan efter smak
- Honung - 2 matskedar
- Olivolja efter smak och behov
- Havssalt och svartpeppar efter smak
Tillagning:
1. Skala sötpotatisen och rödlökarna. Skölj och putsa fänkålen. Skär i mindre bitar. Skölj broccolin och skär i buketter. Värm ugnen till 200 grader.
2. Lägg sötpotatisen, löken och fänkålen på en djup ugnsplåt. Blanda med det rivna skalet från citronen, olja, salt, svartpeppar, honung och timjankvistar. Ställ in plåten i ugnen och låt den stå i 10 minuter.
3. Tillsätt broccolibuketterna och rör om. Ställ in i ugnen igen och låt stå i ytterligare 10 minuter.