Viltgryta
Norge
Portioner: 4
Tillagningstid: 55 minuter
Ingredienser:
- Renskav - 400 gram
- Färska champinjoner efter smak
- Schalottenlökar - 3 stycken
- Vitlöksklyftor - 3 stycken
- Lagerblad - 1 styck
- Färsk timjan efter smak
- Enbär - 5 stycken
- Matlagningsgrädde - 2½ deciliter
- Smetana, eller helst seterrømme - 3 matskedar
- Brunost - några skivor
- Worcestershiresås - 1 matsked
- Viltfond, koncentrerad - 3 matskedar
- Rödvinbärsgelé - 1 matsked
- Smör till stekning
- Vegetabilisk olja till stekning
- Salt och peppar efter smak
- Röda vinbär efter smak
Tillagning:
1. Smält smör med lite olja i en stekpanna. Skala och skiva schalottenlökarna och vitlökarna.
2. Stek köttet i omgångar med lök och vitlök. Tillsätt hackad färsk timjan, krossade enbär, salt och peppar när köttet börjar få färg. Lägg över köttet till en gryta vartefter det blir färdigstekt.
3. Häll lite vatten i stekpannan när allt kött är färdigstekt. Låt puttra ihop och tillsätt skyn till köttet i grytan.
4. Putsa och skär champinjonerna i fjärdedelar. Smält lite smör i stekpannan och stek champinjonerna. Tillsätt till köttet i grytan.
5. Häll grädde över köttet och champinjonerna. Låt koka upp. Rör ner smetana och låt puttra i 10 minuter.
6. Tillsätt lagerblad, worcestershiresås, rödvinbärsgelé, brunost, viltfond, salt och peppar. Låt allt puttra en stund så att smakerna sätter sig.
7. Servera gärna med potatis- och rotsellerimos, dekorera med några timjankvistar och röda vinbär.
Potatis- och rotsellerimos
Portioner: 4
Tillagningstid: 40 minuter
Ingredienser:
- Mjöliga potatisar - ½ kilogram
- Rotselleri, skalad och putsad - ¼ kilogram
- Smör efter smak och behov
- Salt till kokningen
Tillagning:
1. Skala potatisarna. Skär dem i lika stora bitar. Skär rotsellerin i bitar som är jämnstora med potatisbitarna. Koka upp i välsaltat vatten.
2. Häll av kokvattnet. Mosa potatisarna och rotsellerin, tillsätt smör vartefter till önskad konsistens och smak. Rör inte för kraftigt, då kan moset bli segt.