Vitkålsris shirazi
Iran
Portioner: 4
Tillagningstid: 185 minuter
Ingredienser:
- Basmatiris - 1 kilogram
- Vitkål - 1 kilogram
- Färsk dill, färsk dragon, färsk basilika och salladslök - ½ kilogram totalt
- Gula lökar - 3 stycken
- Nötfärs - 300 gram
- Kikärtsmjöl - 4 matskedar
- Vegetabilisk olja efter behov
- Mald gurkmeja efter smak
- Citronsaft efter smak
- Salt och svartpeppar efter smak
- Grön paprika som tillbehör
- Inlagd peperoni som tillbehör
- Inlagd gurka som tillbehör
- Gröna oliver som tillbehör
- Apelsinklyftor som tillbehör
Tillagning:
1. Skölj riset ordentligt. Lägg det i en skål med saltat vatten. Låt stå i minst en timme, men gärna över natten.
2. Skala en gul lök och riv den fint. Blanda med nötfärsen och kikärtsmjölet, krydda med salt, peppar och gurkmeja. Rulla till hasselnötsstora köttbullar.
3. Stek köttbullarna i lite olja i en stekpanna.
4. Häll av vattnet från riset. Koka upp nytt vatten med salt i en stor kastrull. Häll ner riset och låt det koka i 10 minuter. Låt riset rinna av ett durkslag.
5. Strimla vitkålen. Skala och skiva de två återstående lökarna fint. Stek vitkålsstrimlorna och lökskivorna i lite olja tills de är mjuka.
6. Hacka örterna och salladslökarna. Blanda med salt.
7. Häll ett par matskedar olja och ett par matskedar vatten i botten av en stor kastrull. Värm och rör om så att oljan och vattnet blandas.
8. Lägg en fjärdedel av riset i botten av kastrullen. Lägg därefter ett lager bestående av en tredjedel av örterna och sedan en tredjedel av vitkålen och löken. Täck med ytterligare ett lager av ris, ett lager av örter och ett lager av vitkål och lök.
9. Lägg alla köttbullarna i ett lager över vitkålen och löken. Lägg ett lager ris ovanpå, sedan ett lager med örter och ett med vitkål och lök. Avsluta med ett lager med ris. Gör fem hål i riset, nästan ända ner till botten av kastrullen.
10. Täck med lock och tillaga på relativt hög värme i 10 minuter.
11. Sänk värmen till låg. Täck med en handduk och tillaga i 1 timme. Droppa citronsaft över.
12. Servera gärna med paprikaskivor, peperoni, inlagd gurka, oliver och apelsinklyftor.