Yoghurtmarinerade fläskkarréspett
Ukraina



Portioner: 4
Tillagningstid: 20 minuter före marineringen + 30 minuter efter
Marinering: 10-12 timmar
Ingredienser:
- Fläskkarré - 750 gram
- Naturell yoghurt med fetthalt på 3-3½ procent - 2½ deciliter
- Socker - ½-¾ tesked
- Gula och/eller röda lökar - 4 stycken
- Salt och peppar efter smak
- Vegetabilisk olja till stekningen
- Pitabröd som tillbehör
Tillagning:
1. Kyl köttet, skölj det och skär det i stora tärningar. Lägg det i en glasskål.
2. Finhacka eller riv en fjärdedels lök, lägg till köttet i skålen.
3. Salta och peppra efter smak. Blanda ihop.
4. Tillsätt yoghurt, blanda igen. Tillsätt socker när allt kött är täckt av yoghurt, blanda ännu en gång.
5. Skär 2¾ lök i klyftor, lägg ovanpå köttet. Täck skålen. Låt marinera i kylskåp 10-12 timmar (eller i rumstemperatur 3-4 timmar).
6. Trä köttet på spett omväxlande med lökklyftor. Stek på grillpanna penslad med lite olja. Ös över lite vätska under stekningen/grillningen för saftighetens skull.
7. Skiva den återstående löken, servera som tillbehör tillsammans
med pitabröd. Sallad med avokado och rucola och pepparstark lökmarmelad passar
finfint till.
Sallad med avokado och rucola
Portioner: 4
Tillagningstid: 5 minuter
Ingredienser:
- Olivolja - 1 matsked
- Balsamvinäger - 1 tesked
- Avokado - 1 styck
- Blandad sallad - ett par nävar
- Rucolablad - en näve
- Salt och peppar efter smak
Tillagning:
1. Skölj sallads- och rucolabladen. Låt dem torka på hushållspapper.
2. Skala avokadon och ta bort kärnan. Skär i tunna skivor.
3. Lägg upp sallads- och rucolabladen på ett fat. Lägg avokadoskivorna över.
4. Ringla balsamvinäger och olivolja över salladen.
Salta och peppra.
Pepparstark lökmarmelad
Portioner: 4
Tillagningstid: 30 minuter
Ingredienser:
- Röd lök - 3 stycken
- Olivolja - ¾ deciliter
- Torrt vitt vin - 1 deciliter
- Socker - 75 gram
- Balsamvinäger - 1 matsked
- Grön (mild) tabascosås - 1 flaska à 57 milliliter
Tillagning:
1. Hacka löken. Värm olivoljan något och stek löken utan att den bryns.
2. Tillsätt vinet när löken är mjuk.
3. Tillsätt sockret efter cirka tre minuter, när alkoholen avdunstat.
4. Tillsätt balsamvinägern när sockret smält helt.
5. Krydda med tabasco.
6. Mixa såsen med en stavmixer så att den blir slät.