Ziti alla napoletana
Italien
Portioner: 4
Tillagningstid: 205 minuter
Ingredienser:
- Ziti, eller rigatoni (pasta) - 350 gram
- Nötfärs - ½ kilogram
- Pancetta (ej rökt) - 100 gram
- Stjälkselleri - 100 gram
- Morötter - 200 gram
- Gul lök - 1 styck
- Färsk basilika - 1 knippe
- Passerade tomater - 400 gram
- Vitlök - ½ styck
- Torrt vitt vin - 1 deciliter
- Caciocavallo, provolone och/eller mozzarella samt lite parmesan (ost) - 100 gram
- Olivolja efter smak och behov
- Salt och svartpeppar efter smak
Tillagning:
1. Skala och hacka grönsakerna inklusive lök och vitlök. Skär pancettan i tärningar.
2. Häll lite olja i en djup stekpanna. Tillsätt färsen samt pancettan och grönsakerna. Stek i några minuter.
3. Tillsätt vitt vin, låt vätskan avdunsta en del. Häll i de passerade tomaterna, salta och peppra. Lägg på lock och låt puttra på låg värme i 2 timmar. Häll på lite hett vatten vid behov.
4. Koka upp saltat vatten, lägg ner pastan och låt koka tills den är al dente. Häll av i durkslag och blanda med färsen, bortsett från en del av färsen som läggs åt sidan. Ställ in ugnsvärmen på 180 grader.
5. Smörj en stor ugnsform med olja. Lägg ner pasta- och färsblandningen. Lägg den resterande färsen över tillsammans med riven ost. Ställ in i ugnen och låt stå i 30 minuter.
6. Dekorera med finhackade basilikablad och servera.