Zurek med korv, rökt fläsk och hårdkokta vaktelägg

Polen

Portioner: 4

Tillagningstid: 190 minuter

Ingredienser:

- Morötter - 2 stycken

- Rotselleri - ½ styck

- Persiljerot - 1 styck

- Purjolök - 1 styck

- Gula lökar - 3 stycken

- Polsk lantkorv eller vit korv - 200 gram

- Rökt sidfläsk - 200 gram

- Zurekbas (surdegsvätska) - ½ liter

- Vegetabilisk olja - 2 matskedar + till stekning av löken

- Vitlöksklyftor - 2 stycken

- Vaktelägg - 8 stycken

- Lagerblad - 2 stycken

- Kryddpepparkorn - 4 stycken

- Färska mejramblad - 1 handfull

- Salt och peppar efter smak

- Ättika efter behov

Tillagning:

1. Skala rotsellerin, morötterna och persiljeroten. Skär i mindre bitar. Skala och grovhacka en gul lök. Putsa och skölj purjolöken, skär bort den gröna delen och skär den vita i mindre bitar.

2. Bryn lökhacket i lite olja i en stor kastrull. Tillsätt resten av grönsakerna och häll över 2 liter vatten. Krydda med kryddpepparkorn och lagerblad. Koka upp och låt sjuda under lock i 2 timmar.

3. Låt 2 msk olja koka med ett par krossade vitlöksklyftor för att ta smak. Lyft ur vitlöken och spara oljan.

4. Skär fläsket och korven i tärningar, stek i 1 matsked vitlöksolja. Ta upp fläsket och korven.

5. Skala och tärna de två återstående lökarna, stek dem i resterande vitlöksolja tills de blir transparenta.

6. Sila buljongen, krydda med salt och peppar.

7. Lägg fläsket, korven och löken i buljongen, tillsätt surdegsvätskan. Koka upp och låt koka i 30 minuter.

8. Lägg ner vakteläggen i saltat vatten i en kastrull, koka upp och låt koka i 4 minuter. Skölj dem i kallt vatten för att kyla dem efter kokningen. Lägg äggen i lika delar vatten och ättika, låt dem ligga i 5 minuter. Skölj av äggen, skala dem och skär dem i halvor eller fjärdedelar.

9. Häll upp soppan i portionsskålar, fördela äggen på och garnera med några mejramblad.

© 2016 Lindbergs kök  |  Alla rättigheter reserverade
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång