Zurek med korv, rökt fläsk och hårdkokta vaktelägg
Polen
Portioner: 4
Tillagningstid: 190 minuter
Ingredienser:
- Morötter - 2 stycken
- Rotselleri - ½ styck
- Persiljerot - 1 styck
- Purjolök - 1 styck
- Gula lökar - 3 stycken
- Polsk lantkorv eller vit korv - 200 gram
- Rökt sidfläsk - 200 gram
- Zurekbas (surdegsvätska) - ½ liter
- Vegetabilisk olja - 2 matskedar + till stekning av löken
- Vitlöksklyftor - 2 stycken
- Vaktelägg - 8 stycken
- Lagerblad - 2 stycken
- Kryddpepparkorn - 4 stycken
- Färska mejramblad - 1 handfull
- Salt och peppar efter smak
- Ättika efter behov
Tillagning:
1. Skala rotsellerin, morötterna och persiljeroten. Skär i mindre bitar. Skala och grovhacka en gul lök. Putsa och skölj purjolöken, skär bort den gröna delen och skär den vita i mindre bitar.
2. Bryn lökhacket i lite olja i en stor kastrull. Tillsätt resten av grönsakerna och häll över 2 liter vatten. Krydda med kryddpepparkorn och lagerblad. Koka upp och låt sjuda under lock i 2 timmar.
3. Låt 2 msk olja koka med ett par krossade vitlöksklyftor för att ta smak. Lyft ur vitlöken och spara oljan.
4. Skär fläsket och korven i tärningar, stek i 1 matsked vitlöksolja. Ta upp fläsket och korven.
5. Skala och tärna de två återstående lökarna, stek dem i resterande vitlöksolja tills de blir transparenta.
6. Sila buljongen, krydda med salt och peppar.
7. Lägg fläsket, korven och löken i buljongen, tillsätt surdegsvätskan. Koka upp och låt koka i 30 minuter.
8. Lägg ner vakteläggen i saltat vatten i en kastrull, koka upp och låt koka i 4 minuter. Skölj dem i kallt vatten för att kyla dem efter kokningen. Lägg äggen i lika delar vatten och ättika, låt dem ligga i 5 minuter. Skölj av äggen, skala dem och skär dem i halvor eller fjärdedelar.
9. Häll upp soppan i portionsskålar, fördela äggen på och garnera med några mejramblad.